Resipi Sayur Kobis ala ala Kimchi gitu :p

By nuna almond - July 21, 2020

Annyeonghaseyo yeorobun !

Ok , as for today's entry i will teach you ecececeh teach la sangat ๐Ÿ˜‚ actually resipi ni bukan resipi kimchi pun . Kimchi kena perap resipi ni xperlu perap . Yang ala kimchi tu sebab rupa dia je yg sama macam kimchi . Tapi yg penting rasa dia sedapp ๐Ÿ‘๐Ÿป Memang boleh diterima mulut Melayu lah .


So , lets get started!

Bahan-bahan yg diperlukan ;

- Kobis
- Bawang merah
- Bawang putih
- Pes lada / cili boh
- Kicap
- Sos tomato/cuka
- Minyak masak
- Gula
- Garam

Cara-caranya ;

1. Potong 1/4 bahagian kobis then hiris kecik2 tapi jangan la kecik sangat pandai2 la . Lepastu cuci dengan air paip sampai bersih . 

2. Kisar 2 biji bawang merah dan 3 ulas bawang putih sampai lumat .

3. Panaskan kuali , letak minyak then tumis bahan yg dikisar tadi sampai naik bau . 

4. Lepas dah naik bau , masukkan 2 sudu besar cili boh , sedikit kicap (kicap ni anggar2 je nak bagi ade warna gelap sikit) dan satu sudu cuka atau sos tomato . Gaul sebati . 

5. Masukkan gula 1 sudu besar (kalau suka manis tambah la lagi mengikut citarasa masing2) , then masukkan sedikit garam . Gaul sebati . 

6. Dah siapp ! 



Simple je kan resipi ni . Rasa dia macam masam2 sikit manis sikit haaa kalau makan panas2 dengan nasi ni sedap ni . Btw untuk sukatan tu tak perlu betul2 ikut resipi ni , boleh juge ubah ikut citarasa masing2 ye . 

Selamat mencuba ! Nanti jangan lupa komen tau ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ‘๐Ÿป


  • Share:

You Might Also Like

2 comments

  1. Wahh, memang macam kimchi la. Nanti izzati nak cuba la. Terima kasih untuk sharingnya yaa~ <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 , nanti dh cuba share tau hihi ๐Ÿ˜‰

      Delete